Αν είσαι Millennial ή ανήκεις σ’ επόμενη γενιά, πολύ πιθανόν να έχεις κάνει ή να έχεις φλερτάρει με την ιδέα να κάνεις ψυχοθεραπεία. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σ’ αυτή, έχοντας ξεπεράσει το στερεότυπο του «τρελογιατρού».
Disclaimer: Δεν είμαι ψυχολόγος. Είμαι ψυχοθεραπευόμενη.
Μια κρίση πανικού, ένα αυτοάνοσο, η κατάθλιψη είναι λίγοι μόνο απ’ τους λόγους που σε κάνουν να χτυπήσεις την πόρτα ενός θεραπευτή.
Τώρα πρέπει ν’ αποκτήσεις γερό στομάχι για αυτά που έρχονται. Αυτό που κανείς δε σου λέει πριν ξεκινήσεις, είναι ότι η ψυχοθεραπεία είναι μια σειρά από αποκαλύψεις. Μέσα από αυτήν, ανακαλύπτεις πράγματα για σένα αλλά και για το περιβάλλον που μεγάλωσες και βλέπεις την ζωή σου από μια άλλη οπτική.
Αποκαλύψεις που δε θα σου αρέσουν απαραίτητα. Καταπιεσμένα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια με αποτέλεσμα ν’ αλλάξεις πράγματα στην συμπεριφορά σου. Αυτό διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες και γίνεται αμέσως αντιληπτό. Η συνήθεια είναι πολλή ισχυρή μέσα στην οικογένεια. Κι εκεί αρχίζει το καλό… Όλοι έχουν κάτι να σου πουν για την επιλογή σου.
Από τότε που ξεκίνησα ψυχοθεραπεία άκουσα τα περισσότερα από αυτά και είμαι εδώ να μοιραστώ τα highlights μαζί σου.
«Είσαι υπερβολική». Αν για καιρό καταπίεζες τα συναισθήματά σου, είναι πιθανόν αυτά να βγουν στην επιφάνεια κι αυτό να φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους γύρω σου. Ίσως να μην μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο ή τον θυμό που μπορεί να εκφράζεις και να τον θεωρούν παράλογο και ετεροχρονισμένο. Είναι όμως τα συναισθήματά σου κι είναι εκεί για να τα νιώσεις, ακόμα κι αν ενοχλούν το περιβάλλον σου.
«Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα», «δεν είπα αυτό» ή «δεν το εννοούσα έτσι». Αυτή η φράση έχει πολλές παραλλαγές αλλά έναν σκοπό: να μετατοπίσει την ευθύνη. Το λεγόμενο gaslighting. Είτε γιατί αρνείται να δει τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του προς εσένα, είτε γιατί προσπαθεί με κάθε τρόπο ν’ αποφύγει μια σύγκρουση εντός της οικογένειας, το άτομο που ξεστομίζει κάτι τέτοιο προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη και να υπονομεύσει το συναίσθημά σου.
«Αντί να γίνεσαι καλύτερα, γίνεσαι χειρότερα». Σωστή παρατήρηση, εν μέρει. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τα τραύματά σου, πονάς. Μπορεί να βιώνεις συναισθήματα που σου είναι δυσάρεστα. Για να καθαρίσεις, όμως, ένα σωματικό τραύμα που μπορεί να έχει μολυνθεί, πρέπει πρώτα να το σκάψεις. Να βάλεις οινόπνευμα, να ξύσεις το καύκαλο, να ματώσεις. Καμία πληγή δεν γιατρεύτηκε κρατώντας την μπαταρισμένη για πάντα. Πρέπει να βγει στο φως, να αναπνεύσει. Κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο…
«Έχεις αλλάξει». Αυτό είναι το νόημα. Να αλλάξεις συμπεριφορές δικές σου που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βάλεις όρια σε κάποιους, να περιορίσεις τις επαφές σου με άλλους ή να θέσεις τις σχέσεις σου σ’ άλλη βάση. Ό,τι και να κάνεις, το θέμα είναι να νιώθεις καλά με αυτό.
«Πότε θα τελειώσεις την ψυχοθεραπεία; Μήπως σε κοροϊδεύει ο ψυχολόγος σου;». Η ψυχοθεραπεία ΔΕΝ είναι φυσικοθεραπεία ή θεραπεία ομορφιάς να κλείσεις δέκα συνεδρίες και μετά το τέλος τους να είσαι άλλος άνθρωπος. Είναι μια επίπονη διαδικασία που έχει τα μπρος-πίσω της. Μπορεί κατά τη διάρκειά της να εμφανιστούν άλλα προβλήματα που να πρέπει να επεξεργαστείς ή οτιδήποτε άλλο. Μην ξεχνάς ότι η θεραπεία πάει με τον ρυθμό του θεραπευόμενου. Κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται σε διαφορετικό χρόνο τα τραύματά του.
«Μην κολλάς στο παρελθόν. Προχώρα παρακάτω». Η φράση που άκουσα περισσότερο από οποιαδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι στην ψυχοθεραπεία τραύματος, επαναφέρεις στη μνήμη σου πολλά περιστατικά που σε πλήγωσαν κι αυτό οδηγεί να αναβιώνεις ή, όπως στην δική μου περίπτωση, να βιώνεις για πρώτη φορά συναισθήματα που δεν είχες, όταν συνέβαινε το κάθε τι. Ο λόγος είναι ότι τη στιγμή της θεραπείας, βρίσκεσαι σε έναν άλλο χωροχρόνο που σου επιτρέπει να έχεις αυτά τα συναισθήματα. Τότε μπορεί να μην είχες αυτή την πολυτέλεια. Να ήσουν σε mode επιβίωσης όπου το να εκφράσεις φόβο ή θυμό να ήταν ακόμα και επικίνδυνα.
Bonus μαγικό: «’Εμπλεξες με τους ψυχολόγους κι άλλαξες». Εντάξει. Είναι σέχτα που σκοπό έχουν να σε αποκόψουν από την οικογένειά σου και για κάθε επιτυχία παίρνουν μπόνους. Όλοι το ξέρουν αυτό.
Ό,τι και να ακούσεις, μην τα παρατήσεις. Η ψυχοθεραπεία σίγουρα δεν αλλάζει το παρελθόν, αλλά αλλάζει τον τρόπο που ζεις με αυτό. Αν ξέρεις το σκοπό σου, όλα τα άλλα είναι απλά θόρυβος.